De meeste mensen kiezen voor een inloopdouche in plaats van een douchecabine. De douchecabine is een afgesloten douche voorzien van een douchebak en wordt afgesloten met een draai- of schuifdeur. De inloopdouche heeft geen douchebak of deur en is ruimer. Omdat de douche gelijkvloers is, heeft het geen opstap.
Een Inloopdouche heeft geen drempel
Dit maakt een inloopdouche niet alleen comfortabeler, maar ook veiliger. De kans op struikelen is minder en dat is voor met name ouderen een belangrijke afweging. Omdat de douche gelijk is met de badkamervloer worden er wel specifieke eisen gesteld aan de afvoer. Een onjuiste afvoer leidt ongetwijfeld tot een natte badkamervloer. Een ander punt is dat de sifon in de vloer moet worden weggewerkt. Bij een douchecabine is dit niet nodig omdat er gebruik wordt gemaakt van een douchebak.
Afvoergoot in plaats van afvoerput
De afvoer van water moet optimaal zijn zeker als de inloopdouche voorzien is van een regen- of stortdouche. De hoeveelheid water vereist een snelle afvoer van water. Een normale afvoer kan zo’n 35 liter water per minuut afvoeren. Dit is niet voldoende om de hoeveelheid water van en stortdouche snel af te voeren. In plaats van één afvoerput is een afvoergoot beter in staat grotere hoeveelheden water af te voeren. Het zijn smalle langwerpige goten die de doucheruimte afschermt. Het afvoerwater hoeft niet meer naar één punt te lopen, maar wordt over de volle breedte afgevoerd.
Een wand met tegels of van glas?
Met een gootafvoer kan een inloopdouche zelfs in de vrije ruimte worden geplaatst. Toch worden er bij een inloopdouche wanden geplaatst om spatten en condensvorming in de badkamer te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat een douchewand zorgt voor meer warmte tijdens het douchen. Bij het plaatsen van een wand kan gekozen worden voor een betegelde muur of van een glazen douchewand. Glas heeft als voordeel dat de badkamer ruimtelijk blijft en is met name geschikt als de badkamer een beperkte maatvoering heeft.
Een goede ventilatie blijft nodig in een badkamer. Omdat veel badkamers geen raam hebben is een badkamerventilator noodzakelijk om de vochtige lucht weg te voeren. Afhankelijk van de grootte van de badkamer dient een ventilator worden geplaatst met de juiste capaciteit. De ventilator wordt bij voorkeur dicht bij een douche of bad geplaatst.