Inbouwkast maken? Volg dit handige stappenplan!

0
2
inbouwkast maken

Ben je redelijk handig en lekker aan de klus in huis? Dan heb je vast al vaker voor een uitdaging gestaan, maar zeker als je over wat kluservaring beschikt, leer je gaandeweg steeds meer en beter om bepaalde klussen in huis zelf uit te voeren. Dit scheelt je niet alleen kosten op het inhuren van bedrijven die de klusjes voor je verrichten, maar het is ook nog eens mooi meegenomen dat je zelf ook weer bij leert. Het volgende project is het maken van een inbouwkast. We voorzien je hieronder van enkele tips om dit klusproject goed af te kunnen ronden.

Stap 1. Ontwerp en afmetingen

Maak een gedetailleerd ontwerp van hoe de kast eruit moet komen te zien. Hoeveel vakken en lades wil je hebben? Moet de kast ook een hanggedeelte hebben of alleen maar ruimte voor planken? Maak een schets en tekening met de precieze afmetingen (op schaal), zodat je een leidraad hebt waar je je aan kunt houden tijdens het klussen.

zelf inbouwkast maken

Stap 2. Welk materiaal en hoeveel?

Ga je je inbouwkast maken van steigerhout of kies je voor MDF of een andere materiaalsoort? Bedenk dit van tevoren en kijk ook welke maten de houten platen standaard hebben. Zo kun je met de precieze afmetingen ook direct berekenen hoeveel materiaal je nodig hebt. Vergeet daarnaast ook de schroeven, klemmen, spijkers en andere bevestigingsmaterialen niet te kopen, zodat je die direct bij de hand hebt.

Stap 3. Materialen kopen

Ga naar een bouwmarkt en laat weten wat voor materiaal je nodig hebt en hoeveel je ervan nodig hebt. In veel bouwmarkten zagen ze de platen op maat indien nodig, dus dit scheelt je weer werk wat je zelf niet hoeft te doen. Schrijf daarom van tevoren goed de afmetingen op van de platen die je nodig hebt.

zelf een kast maken

Stap 4.  Materiaal (voor)behandelen

Check of jouw materiaalsoort eerst nog voorbewerkt dient te worden voor een optimale duurzaamheid en levensduur van het hout. Sommige houtsoorten dienen eerst geschuurd te worden en daarna behandeld met een grondverf of houtlak/beits om vochtwerking en kromtrekken te voorkomen.

Stap 5. Zet onderdelen alvast in elkaar

Bepaalde onderdelen van de kast kun je waarschijnlijk al in elkaar zetten voordat je de complete kast gaat monteren. Doe dit dan dus ook, zodat dat je straks veel werk scheelt. Zaag de platen met een afkortzaag op maat en bevestig zoveel mogelijk delen alvast op elkaar. Heb je nog geen afkortzaag? Schaf dan een afkortzaag online aan, zodat je er ook voor toekomstige klussen wat aan hebt.

Stap 6. Kast inbouwen en afwerken

Heb je zoveel mogelijk onderdelen al in elkaar gezet, bouw dan nu de gehele kast in. Vaak is het handig om hier hulp bij te vragen, want een paar extra handjes kan zeker geen kwaad om de kast goed op zijn plaats te krijgen en te kunnen monteren. Is de kast gemonteerd, dan kun je de planken eventueel van een leuk kleurtje voorzien. En hierna kan het grote genieten beginnen, want je eigen gemaakte inbouwkast is nu af!