Zoek je de beste aircooler voor komende zomer? Wij hebben de beste aircoolers van dit jaar getest en voor je op een rijtje gezet. Het vinden van de beste aircooler was nog nooit zo gemakkelijk!
Wat is een aircooler?
Tijdens de steeds warmer wordende Nederlandse zomers is een goede aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, onmisbaar. Een aircooler is een apparaat, welke lucht langs gekoeld water blaast. Op deze manier ontstaat er een koele luchtstroom in de ruimte, wat een bijzonder comfortabel effect heeft. Ideaal, wanneer je het rond de klok van twee of drie uur warm begint te krijgen.
Op deze pagina lees je meer over de werking van een aircooler. Ook wordt ingegaan op het verschil tussen een aircooler en (mobiele) airconditioning. Wat is in jouw geval de beste keuze? Verderop op de pagina vind je de top 5 beste aircoolers van dit moment. Het kan je helpen bij het maken van een keuze, wanneer je zelf een goede aircooler zoekt.
Beste aircooler (top 5)
Onderstaand vind je een top 5 met de beste aircoolers. Houd er rekening mee, dat de verschillende modellen in willekeurige volgorde in de top 5 zijn opgenomen. Ze hebben ieder hun eigen voor- en nadelen. Wanneer je op zoek bent naar een goede luchtkoeler, kunnen deze modellen een interessante optie voor je zijn! De prijzen van deze aircoolers lopen uiteen van iets meer dan 100 euro tot net wat minder dan 200 euro. Het gaat om modellen uit het midden- en hogere segment luchtkoelers.
#1: Trotec PAE 51
Zoek je de beste aircooler van dit moment? Dan is de Trotec PAE 51 de beste keuze. De Trotec PAE 51 bevindt zich qua prijs niet meer in het middensegment, maar de prestaties van deze aircooler zijn geweldig. Het model kost iets minder dan 200 euro en kent verschillende toepassingen. Gebruik het model voor het koelen van de lucht, voor het filteren hiervan en voor het bevochtigen van lucht. De Trotec PAE 51 luchtkoeler beschikt over vier verschillende standen, een timer en een speciale nachtmodus.
> Bestel de Trotec PAE 51 op Bol.com
Voordelen
- Ingebouwde ionisatie functie en timer
- Mogelijkheid om een speciale nachtmodus in te schakelen
- Model heeft een groot waterreservoir (20 liter)
Nadelen
- Maakt relatief veel geluid (60 dB)
- Er zit geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij het product
Benieuwd naar de reviews van de Trotec PAE 51? Lees hier de ervaringen van anderen!
#2: Tristar AT-5450
De Tristar AT-5450 is een gemiddeld model, met een prijs van rond de 100 euro. Het model is uitgevoerd met een timer, afstandsbediening en ionisatie functie voor het filteren van de lucht. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat de lucht om je heen niet alleen koel, maar ook schoon is. Naast het feit dat je de Tristar AT-5450 als luchtkoeler kunt gebruiken, kun je deze ook inzetten als luchtbevochtiger. Handig, wanneer je last hebt van de droge lucht in huis!
> Bestel de Tristar AT-5450 op Bol.com
Voordelen
- Ingebouwde ionisatie functie en timer
- Keuze uit vijf verschillende standen voor het koelen van de lucht
- Ook te gebruiken als luchtbevochtiger
Nadelen
- Relatief klein waterreservoir (4.5 liter)
- Maakt bij een hogere snelheid meer lawaai
Reviews lezen? Bekijk hier alle reviews van de Tristar AT 5450!
#3: MaxxHome Coolstar
De MaxxHome Coolstar luchtkoeler is net als de Tristar AT-5450 een model uit het middensegment. Aan boord van deze aircooler bevindt zich een filter om de lucht schoon te houden. Een ander voordeel van de MaxxHome Coolstar is het beperkte geluidsniveau hiervan (45 dB). Nadeel van deze aircooler is het feit, dat het model geleverd wordt zonder een afstandsbediening.
> Bestel de MaxxHome Coolstar op Bol.com
Voordelen
- Apparaat maakt relatief weinig geluid
- Beschikt over een filter om je schone lucht te bieden
Nadelen
- Geen afstandsbediening meegeleverd bij de aircooler
- Relatief klein waterreservoir (4.0 liter)
Benieuwd naar de ervaringen van anderen met de MaxxHome Coolstar? Lees ze hier!
#4: Trotec PAE 25
Met de Trotec PAE 25 staat ook het kleinere broertje van de Trotec PAE 51 in deze top 5 met de beste aircoolers. Dit model is beduidend goedkoper, met een prijs van iets boven de 100 euro. Het model koelt de lucht niet alleen, maar reinigt deze ook. Daarbij heeft de Trotec PAE 25 een ingebouwde timer en werkt het model bijzonder energiezuinig. Ook handig in de Trotec PAE 25 zijn de bewegende lamellen voor de verspreiding van de koele lucht.
> Bestel de Trotec PAE 25 op Bol.com
Voordelen
- Ingebouwde timer en bewegende lamellen
- Bijzonder energiezuinig model, goedkoop in gebruikt
- Lamellen van de luchtkoeler bewegen voor verspreiding koele lucht
Nadelen
- Relatief klein waterreservoir (4.5 liter)
- Model maakt meer lawaai dan de Trotec PAE 51 (65 dB tegenover 60 dB)
Benieuwd naar de reviews van de Trotex PAE 25? Lees hier alle ervaringen!
#5: Honeywell CS10XE
De Honeywell CS10XE is een betrouwbare luchtkoeler, qua prijs en prestaties vergelijkbaar met de Trotec PAE 51. Het model kost iets minder dan 200 euro, wordt geleverd met afstandsbediening en beschikt over vier verschillende standen. Het waterreservoir van 10 liter is groot genoeg, om het apparaat een lange tijd onafgebroken te kunnen gebruiken. Daarbij heeft het model met 102 Watt een relatief groot vermogen.
> Overtuigd van de Honeywell CS10XE? Bestel hem direct op Bol.com!
Voordelen
- Groot vermogen van 102 Watt
- Model maakt nauwelijks geluid, met geluidsproductie van 40 dB
- Relatief groot waterreservoir (10 liter)
Nadelen
- Geschikt voor ruimtes van maximaal 16 vierkante meter
Reviews van de Honeywell CS10XE bekijken? Lees hier de ervaringen van anderen!
Aircooler of airconditioning kopen: wat is het verschil?
Kun je een aircooler vergelijken met een airco? Nee, dat kan niet! Zowel qua prijs niet, als ook qua werking niet. Een luchtkoeler is een veel goedkoper apparaat, welke de lucht slechts lokaal koelt. Vergelijk het met een ventilator, welke de warme lucht rondom je lichaam wegblaast. Beide apparaten voeren echter geen warme lucht af. Iets wat een (mobiele) airco wel voor je doet. Een derde verschil zit in het energieverbruik van beide apparaten. Een airco verbruikt veel meer energie dan een aircooler. Waar een luchtkoeler een verbruik heeft van zo’n 10 kWH per 200 uur, ligt dat verbruik bij een vaste airconditioning op 150 kWh per 200 uur. In het geval van een mobiele airconditioning ligt het verbruik zelfs nog hoger.
Verschil in prijs tussen een aircooler en airco
Niet alleen het verbruik van een aircooler is goedkoper, dan dat van een airconditioning. Ook de kosten voor de aanschaf van beide apparaten verschillende sterk. Voor een gemiddelde vaste airco betaal je normaliter al snel tussen 1.250 en 1.500 euro. Dit bedrag is inclusief de montage van de unit. Kies je voor een aircooler, dan ligt de prijs van een gemiddeld model tussen de 100 en 150 euro. Ook voor een bedrag tussen de 50 en 100 euro koop je een hele aardige luchtkoeler.
Waarop letten bij het kiezen van de beste aircooler?
Wat voor jou de beste aircooler is, hangt van verschillende factoren af. Het is verstandig om rekening te houden met een aantal factoren. Onderstaand worden deze factoren nader toegelicht. Kijk naar het aantal ventilatiestanden op het apparaat, het vermogen dat het apparaat je biedt, naar het energieverbruik van de luchtkoeler en bijvoorbeeld naar het formaat hiervan.
Aantal ventilatiestanden
Een luchtkoeler wordt in de meeste gevallen van meerdere ventilatiestanden voorzien. Het voordeel hiervan is het feit, dat je de intensiteit van de aircooler aan kunt passen aan de temperatuur in de ruimte. Kies voor een lage intensiteit aan het eind van de avond en zet het apparaat op een hogere stand, wanneer je het rond het middaguur warm krijgt. Het exacte aantal ventilatiestanden verschilt per model.
Vermogen van een luchtkoeler
Des te hoger het vermogen van een aircooler, des te krachtiger zal het apparaat ook zijn. Het vermogen wordt uitgedrukt in het aantal Watt waarover een luchtkoeler beschikt. Kies voor een model met een relatief hoog vermogen, om je ruimte snel van voldoende koele lucht te kunnen voorzien. Een gemiddeld model luchtkoeler heeft een vermogen tussen de 50 en 100 Watt.
Energieverbruik van een aircooler
Het energieverbruik van een aircooler valt enigszins te vergelijken met dat van een klassieke ventilator. Dit betekent dat je zo’n 10 kWh aan stroom verbruikt per 200 uur, dat het apparaat ingeschakeld is. 200 uur komt vaak overeen met een zomermaand, ervan uitgaande dat het apparaat zo’n 6.5 uur per dag ingeschakeld is. In de praktijk zal je de aircooler minder vaak gebruiken op maandbasis. Je hebt de koele lucht immers niet nodig, wanneer je eenmaal in slaap bent gevallen. Daarbij zal het apparaat niet de hele dag ingeschakeld zijn.
Extra functies op een luchtkoeler
In sommige gevallen wordt een aircooler van verschillende extra functies voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een model welke geleverd wordt met een afstandsbediening. Zo kun je de luchtkoeler vanuit bed in- en uitschakelen. Ook handig is het, wanneer een aircooler over een timer beschikt. Je kunt hiermee vooraf instellen op welk moment de luchtkoeler zichzelf uit moet schakelen. Wel zo handig, wanneer je de aircooler nog even aan wilt laten staan als je naar bed gaat.
Ook interessant: een ingebouwde ionisator. Sommige luchtkoelers beschikken over dit extraatje, welke zorgt dat de lucht niet alleen gekoeld maar ook gereinigd wordt. Zo ben je verzekerd van frisse en gezonde lucht in de ruimte. Je kunt deze functie vaak los in- en uitschakelen, afhankelijk van hoe warm het is.
Geluidsproductie van een aircooler
Tot slot, is het verstandig om rekening te houden met de geluidsproductie van een aircooler. In het bijzonder, wanneer je de luchtkoeler van plan bent te gebruiken in de slaapkamer van je woning. Een hoge geluidsproductie zal het lastig maken om in slaap te komen. Gemiddeld zal een aircooler een geluidsproductie tussen de 60 en 70 dB hebben. Ter vergelijking, het doorspoelen van het toilet heeft een geluidsniveau tussen de 75 en 85 dB en het gebruik van een stofzuiger tussen de 60 en 85 dB.